Klima oppi nord

Takket være den varme Golfstrømmen er klimaet i distriktet – og landsdelen for øvrig – mye mildere enn i andre strøk i verden på samme breddegrad, som for eksempel Grønland og nordspissen av Alaska.

Typisk for områder med kystklima, har Vesterålen relativt milde vintrer og ikke så varme somrer. Gjennomsnittstemperaturen i juli er på 12-14 grader. Høyeste temperatur er målt til 31 grader – i juli, den mest nedbørsfattige måneden.

På den annen side er oktober den mest nedbørsrike, og høsten er generelt årstida for mest regn. Mest snø kommer i januar-mars. I desember og deler av januar synes sola ikke over horisonten i Vesterålen. Denne mørketida er på mange måter fascinerende, da både nordlyset og de spesielle blåfargene får ekstra spillerom mot et snødekt landskap som reflektor. Til gjengjeld går sola ikke under horisonten i tida 23. mai – 23. juli. Mørkt blir det ikke, lyst hele døgnet!

Anbefalt turbekledning på land sommer: Været i Vesterålen kan skifte fort. Selv om det varsles varmt og godt vær, kan vi få våte og friske innslag. Ta derfor med en vindtett og vannavvisende jakke og bukse. Lue eller pannebånd kan være godt å ha hvis det blir litt friskt vær. Ta også med vanter. Solide tursko er alltid med på å gi en god turopplevelse. 

Anbefalt padlebekledning sommer: Ullbekledning innerst, og vind/vandtett padletøy. Ha med lue og vanter/vindvanter til åre.